Airless spuitwerk
Naadloos vakmanschap
Van Kempen schilders is gespecialiseerd in lak, latex en beits spuiten in Den Haag, Delft, Rijswijk, Leidschendam, Leidschenveen, Rotterdam, Voorburg, Wassenaar, Zoetermeer en omstreken.
Airless spuitwerk behoort tot de nieuwste verftechnieken en levert een extra glad eindresultaat op. Bij gewoon schilderwerk is de aanzet van een roller altijd nog wel zichtbaar “ook bij een professionele schilder”. Airless spuitwerk is altijd superstrak en levert een super egaal eindresultaat op.
Precisieafwerkingstechnologie
Wat is Airless spuitwerk?
Het is eigenlijk de nieuwste techniek op verfspuitgebied. Een pomp zuigt de verf op en die wordt onder hoge druk door de nauwe spuitopening van de verfspuit geperst, de verf wordt dan verneveld door de nauwe spuitkop.
Door dat de verf onder hoge druk tussen de 150 en 250 bar wordt verneveld in minuscuul kleine druppeltjes wordt de verf met een zeer hoge snelheid op het oppervlak gespoten. Hierdoor ontstaat een zeer nauwkeurige en gladde afwerking. Airless spuitwerk is ook in elke gewenste kleur mogelijk.
Materiaalverbruik
Voor een berekening van het materiaalverbruik bij het spuiten van verf met een spuitapplicatie moet er rekening gehouden worden met spuitverlies. Hieronder een overzicht van het verliespercentage van verschillende spuitapplicaties. Deze worden als vuistregels gehanteerd.
Verfverliezen door diverse applicatie methodes, In kolom 2 wordt de viscositeit aangegeven…
Lees meer...
Applicatiemethode Aanbrengverlies Viscositeit Din-cup 4 mm
Kwasten en rollen 4-6% 80-120
Pneumatisch spuiten (luchtspuiten) 30-40% 18-35
Airless-spuiten 20-40 30-60
Elektrostatisch spuiten 10-20 18-30
Airmix spuiten 20-40 30-60
Twee-componenten spuiten 10-20 10-30*
HVLP spuiten (High Volume Low Pressure) 5-10 20-35
Deze viscositeit wordt bereikt door verhoging van de temperatuur van de verf. Soms kan het verlies groter zijn door het spuiten van open materialen. Om een voorbeeld te geven: balkonhekken zijn vaak open en daar spuit de verf dan tussen door.
Voorbeeld: van een open balkonhek bij spuitwerk
De gegevens zijn slechts richtlijnen. Bij verwerking van lak spelen de volgende factoren mee:
- temperatuur
- luchtvochtigheid
- weersomstandigheden
De omstandigheden waaronder gewerkt wordt spelen een belangrijke rol. Maar ook de juiste spuitopening en spuithoek spelen en rol.
Verftypes
Een van de meest effectieve manieren om metalen te beschermen tegen klimaat invloeden is het toepassen van een verfsysteem. Voor deze toepassing kunnen verschillende verftypes toegepast worden. Om tot een goede keuze tussen verschillende verftypes te komen, is het noodzakelijk enig inzicht in de eigenschappen van de verschillende verftypes te verkrijgen. Er zijn een groot aantal verschillende soorten verven. Slechts de meest belangrijke typen worden omschreven. De verven zijn ingedeeld naar het type bindmiddel, omdat dit voor een zeer groot gedeelte de eigenschappen van een verf bepaald.
Alkydharsverven
Deze verven worden vaak aangeduid als synthetische verven of alkydverven. Het zijn de meest toegepaste verven die uitharden door opname van zuurstof. Men kan stellen, dat alkydharsverven vrijwel overal worden toegepast.Dit komt mede door het gegeven, dat het een veelzijdige groep verven is. Deze verven worden toegepast als huisschilder verven, constructie verven en scheepslakken. In het algemeen hebben alkydharsverven de volgende eigenschappen:
- duurzaam
- goede vloei
- snelle droging
- goed glansbehoud
- goede elasticiteit
- redelijke corrosiewering
Moffellakken
Dit is een groep lakken, welke bij verhoogde temperatuur versneld worden uitgehard. De meeste moffel lakken bestaan uit een melaminehars met een alkyd- of polyesterhars. Deze producten zijn zeer geschikt om te worden toegepast bij industriële massaproductie. Deze verven zijn over het algemeen hard en slijtvast. De combinatie van alkyd/polyester hars en melaminehars heeft de volgende eigenschappen:
- krasvast
- duurzaam
- goede hardheid
- bestand tegen water
- bestand tegen chemicaliën
Acrylaat hars lakken
Een oplossing van een acrylaat hars kan uitstekend dienst doen als fysisch drogend bindmiddel. Na verdamping van het oplosmiddel blijft een verffilm over. Een belangrijk voordeel van deze zogenaamde thermoplastische acrylaatharsen is, dat deze bij kamertemperatuur snel drogen. Dit maakt deze producten geschikt voor toepassingen, waar temperatuurverhoging niet mogelijk is maar toch een snelle droging gewenst is. Deze producten worden onder andere toegepast als autoreparatie lak en betonverf. Lucht drogende acrylaatlakken zijn:
- lichtecht
- buiten duurzaam
- goed hechtend op metalen
Chloor rubber verven
Chloor rubber verven worden vooral toegepast op plaatsen, waarbij de bestandheid tegen chemicaliën van belang is. Deze verven worden veelvuldig toegepast in de scheepsbouw, zowel boven als onder water, hoogspanningsmasten en op bruggen. Chloor rubber verven hebben de volgende eigenschappen:
- watervast
- bestand tegen chemicaliën
- eenvoudig te verwerken
- één componentenverf
- elastische verffilm
Vinylverven
Vinylverven zijn eveneens verven met een goede weerstand tegen chemicaliën. Het zijn fysisch drogende producten die geschikt zijn als één laagsysteem. Vinyl verven hebben de volgende eigenschappen:
- slijtvast
- watervast
- goed hechtend op metalen
- goed bestand tegen chemicaliën
Een specifieke vinylverf is een product op basis van polyvinylbutyral. Deze verf hecht zich uitstekend op allerlei ondergronden en wordt om die reden ook toegepast in lijmen. Deze producten zijn bekend door de toepassing in zogenaamde washprimers.
Twee componenten epoxyverven
Twee componenten verven zijn producten, welke kort voor gebruik met een harder moeten worden gemengd. Na deze menging is de verf nog een bepaalde tijd te verwerken. Epoxyharsen kunnen met verschillende harders reageren. Het type harder is van invloed op de uiteindelijke eigenschappen van de epoxyverf. In het algemeen leveren deze verven producten op, waarvan de verffilms uitstekende eigenschappen bezitten. Epoxyverven hebben de volgende eigenschappen:
- hard
- goed hechtend op metalen
- zeer goed bestand tegen chemicaliën
- zeer goed bestand tegen water
Een nadeel van epoxyverven is het afpoederen na enige tijd (verkrijten) van de coating bij buitentoepassing.Dit wordt o.a. veroorzaakt door de afbraak van het polymeer onder invloed van het zonlicht. Epoxyverven zijn daarom het meest geschikt voor grondlagen of in eindlagen i.c.m. ijzerglimmer.
Polyurethaanlakken
Polyurethaan lakken zijn tweedcomponenten producten, welke kort voor gebruik met een harder worden gemengd. Er zijn twee belangrijke typen polyurethanen, de alifatische en aromatische polyurethaan lakken. Het belangrijkste verschil tussen deze twee typen zijn, het aromatisch type vergeelt in tegenstelling tot het alifatische type deze vergeelt niet. Naast de twee componenten polyurethaan lakken zijn er ook één component typen. De zgn. vocht hardende polyurethaan lakken Deze lakken gebruiken vocht voor de uitharding. Er zijn vele mogelijkheden om een polyurethaan lak te maken. Hierdoor zijn veel soorten op de markt, die onderling sterk in eigenschappen kunnen verschillen. Belangrijke eigenschappen van deze lakken zijn:
- uitstekende buitenduurzaamheid
- hard en slijtvast
- goede chemicaliënbestendigheid
- goed glansbehoud
- goed kleurbehoud
- hechtend op de meeste twee componenten primers.